Lektor czytający Internet, filmy i książki
   Szukaj Szukaj     Profil Profil     Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości     Zaloguj Zaloguj

Makro OpenOffice

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Martinez
[składa zdania]
[składa zdania]

Post Wysłany: 2010-01-14 22:37    Temat postu: Makro OpenOffice Odpowiedz z cytatem

Wrzucam, bo skaner wyjątków w IVO Słowniku u mnie nie działa i pokazuje "Out of memory", więc trzeba się jakoś ratować. Gdzieś jakiś czas temu na forum OO znalazłem to makro, które wypisuje w nowym dokumencie wszystkie podkreślone wyrazy np. z książki. Nie jest to może rozwiązanie idealne, bo nie uwzględnia tego, co już mamy w słowniku ale jest duże prawdopodobieństwo, że wyrazy podkreślone na czerwono przez program będą też wyrazami źle czytanymi przez expressivo. Może komuś się przyda. Ja do tej pory przed nagraniem do mp3 jakiejś książki leciałem scrollem w dół i szukałem tych podkreślonych wyrazów i dodawałem je do słownika. Ale jak książka ma koło 500 stron to można to kółko w myszce zajechać a i trochę to też czasu zajmuje. Wiem, że jest opcja Pisownia i Gramatyka ale jakoś nie za bardzo oferowała to co chciałem uzyskać. Pojawiały się np. wyrazy, które już dodałem do słownika, także te, które klikałem, żeby były ignorowane ale obok stała np. kropka i program jeszcze raz wyświetlał wyraz itd. Jak ktoś jeszcze tak robi to tu jest makro:

http://www.sendspace.pl/file/0faa9d2243bb1f71765d6d1
Na samym dole jest okrągły, szary przycisk pobierz bo wcześniej jest też jeden z kodem do wysłania.

Makro wypisuje niestety wszystkie nawet powtarzające się wyrazy dlatego najlepiej jest skopiować powstałą listę do calc. Zaznaczamy potem całą kolumnę A, w której mamy listę wyrazów. Klikamy DANE->FILTR->FILTR STANDARDOWY. W opcjach filtrowania pole WARTOŚĆ zmianiamy na -niepusty-, klikamy przycisk WIĘCEJ i tam zaznaczamy BEZ DUPLIKATÓW. Można sobie jeszcze posortować alfabetycznie.

Tym sposobem uzyskujemy listę podkreślonych wyrazów. Przy odrobinie wprawy idzie szybko. Może akurat komuś się to przyda do czegoś. Smile Pozdrawiam.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum » Dodatki
Strona 1 z 1

Skocz do: